De vuist van LBKR

De vuist van LBKR

Het is erg onrustig in de branche door de diverse verschenen artikelen in de media de afgelopen weken. Op 17 juli verscheen er een artikel in de media over het aansluiten bij een brancheorganisatie om een vuist te kunnen maken bij het CBR, ministerie en VNO-NCW. Daar zijn wij (LBKR) het volledig mee eens. Sluit je aan bij een branchevereniging die jou het meest aanspreekt en zo kunnen we met elkaar een vuist maken tegen alle negatieve berichtgevingen.

Kwaliteit

LBKR heeft vanaf de oprichting gehamerd op kwaliteitsverbetering binnen de branche, in de vorm van een andere/betere bijscholing. Dit is opgepakt door “samen sterk”. Ook hebben we voorgesteld om een toets op rijvaardigheid in te stellen voor beginnende rijinstructeurs en minimaal 5 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs. Dit laatste heeft de Tweede Kamer overgenomen in een motie. Het Ministerie zal daar dus wat mee moeten doen. Verder hebben wij (LBKR) een rijscholenregister voorgesteld. Dit is in een motie verwerkt en breed aangenomen. Rijscholen die er echt een puinhoop van maken kunnen dan onder curatele worden gesteld. Zoals dat in het reguliere onderwijs ook gebeurd. Dit dient te worden uitgevoerd door een onafhankelijk orgaan, niet door het CBR. CBR is er voor het toetsen van onder andere de rijvaardigheid.

Slagingspercentage

Het slagingspercentage kan altijd hoger en iedere rijles kan beter, dat moet ook onze insteek als rijinstructeur zijn. Altijd zoeken naar de verbetering is een win-winsituatie. Zowel voor de opleider als voor de leerling. En nee… niet iedereen slaagt voor het eerste examen. Er zijn zoveel factoren die meespelen tijdens een examen, maar daar is nauwelijks aandacht voor. Wij vinden het jammer dat dit op deze manier wordt gecommuniceerd.   Ook verschilt het slagingspercentage per regio heel erg. Het alleen benoemen van het slagingspercentage is ons inziens dan ook niet passend. De kwaliteit van de rijscholen is over het algemeen oké. Het slagingspercentage van rijscholen vergelijken met die van de middelbare school is niet 1 op 1 te vergelijken. Dit om verschillende redenen:
– Op de middelbare school is iedereen ingeschaald op zijn of haar niveau.
– Er zijn op middelbare scholen meerder toets momenten.
– Rijvaardigheid toetsen is heel wat anders dan kennis meten.       

Theorie

De lange wachttijden bij het CBR werken niet mee met het goed kunnen plannen van een rijopleiding. De wachttijden voor het theorie-examen zijn abnormaal lang. Dit bedraagt nu ongeveer drie maanden, eind oktober. De beloofde avond- en zaterdagopenstelling is minimaal ingezet.  De achterstand wordt niet in gelopen zolang het CBR niet de 100% capaciteit gaat inzetten.         

Praktijk

Het praktijkexamen plannen binnen 8 weken is al helemaal een uitdaging geworden. De wachttijd tikt november aan. Daarmee komen we toch ook weer terug op de theorie. Geen theorie betekent geen praktijkexamen. De rijscholen komen in een spagaat wat betreft de planning. De kosten van de rijlessen lopen verder op. Leerlingen stoppen tot er theorie is behaald, maar verwachten bij het behalen van de theorie dat er direct een praktijkexamen wordt ingepland. Het gebeurt vaak dat het niveau is terug gezakt en dit heeft consequenties voor het slagingspercentage.  Het CBR heeft hier duidelijk winst te behalen. CBR communiceert alsof het “de boel” op orde heeft, maar dit is niet het geval. De gewenste vuist zal gemaakt moeten worden onder andere richting het CBR en niet de slechte structuur van de organisatie op het bord van de rijscholen leggen. CBR is een onderdeel van de keten. Niet alleen de rijinstructeurs, maar ook het CBR, IBKI en alle andere spelers moeten verbeteringen aanbrengen om tot een totale kwaliteitsverbetering van onze branche te komen.

Wij hebben CBR schriftelijk om een uitleg gevraagd over onder andere het aantal theorie en praktijkexamens wat nu wordt afgenomen in vergelijking met wat het in een “normaal” jaar is. En hoe het zit met de verminderde capaciteit die er nu is voor de theorie-examens. Hoeveel wordt er eigenlijk overgewerkt bij het CBR. Zodra we hier antwoorden op hebben gekregen hoort u van ons.
Namens het bestuur van LBKR.